אובססיביים לחלבון? זה ממש לא מספיק בשביל תזונה נכונה

ליז מימון רווח, היא תזונאית קלינית במחוז צפון בקופת חולים "כללית". הגיעה למקצוע מתוך חוויה אישית, וכעת משתפת בסיפורה האישי, ומנפצת מספר מיתוסים הקשורים בטרנדים האחרונים בתזונה. רמז? הבהלה המופרזת לצריכת חלבון לא מאוזנת, חייבם סיבים תזונתיים.
"את הדיאטה הראשונה שלי עשיתי בגיל 18- 19 והדיאטה שעשיתי הייתה לא בריאה. ענין אותי עניין הטיפוח- אמרתי לעצמי שלהיות יפה זה להיות רזה. קיבלתי המון מחמאות שבדיעבד הבנתי שהמחמאות האלו החמירו את המצב. הייתה לי אכילה מופרעת- כמעט הפרעת אכילה, אבל הייתי כמעט שם. היו לי חוויות שליליות סביב האוכל, ועצרתי את זה בזמן. הבנתי שרציתי שיהיו לי את הכלים לתזונה נכונה, ולנפש מאוזנת. אני ממש גאה בעצמי על הדבר הזה, אחרי שחוויתי דברים לא נעימים כמו נשירות שיער ועוד. אז הבנתי שיש דבר כזה שנקרא מדעי התזונה, ואני הכי שמחה בעולם שהחלטתי לעסוק בזה".
יש סרטון בטיקטוק שמדבר על זה ש BMI זה לא רלוונטי, מה דעתך?
"אישית לא נתקלתי בסרטון שאתה מדבר עליו, אבל זה מרגיז מאוד. קודם כל צריך לבדוק אם מי שפרסמה את זה יש לה רקע. באופן כללי ברשתות היום מסתובב המון פייק. לפני שלושה חודשים פתחתי אינסטגרם ונחשפתי לכמות מטורפת של אינפורמציה שגויה וזה חרה לי מאוד".
"BMI זו נוסחה של משקל לחלק לגובה בריבוע. לא לוקח בחשבון גיל, מסת שומן, שריר ולא אורך חיים. אבל זה נותן לי הערכה ראשונית לסיכון בריאותי כלשהו. אם יש לי BMI גבוה יש לי סיכון בריאותי אז אני יכולה ללכת לבדוק".
מה הגישה הנכונה לדיאטה?
"תלוי מה המטרה: לעלות במשקל, לרדת, להעלות מסת שריר או לשפר מדדים ועוד. היום יש התעסקות סביב רצון לרדת במשקל אבל פחות מתעסקים בלעלות במשקל, והרבה יותר קשה לעלות".

מתי צריך ללכת לתזונאית?
"הייתי ממליצה ללכת קודם לרופא, ואז הוא ייתן את ההמלצה ללכת לתזונאית. ספורטאים, סידור אכילה ועוד".
מה ההמלצות שלך בהקשר של מסת שריר עבור ספורטאים?
"לפני שאני נותנת המלצות על חלבונים, אני ורוצה לדבר על ההתלהבות סביב חלבונים. אנחנו מתעסקים יותר מיד בחלבונים ופחות בסיבים תזונתיים. סקר של מצב בריאות ותזונה מראה שכ-90% מגיעים לצריכה היומית של חלבונים ורק 17% מגיעים לצריכה היומית של סיבים תזונתיים. צריך לתת מקום של כבוד לסיבים".
אם אני רוצה להעלות מסת שריר למשל?
"המטרה שלך היא להעלות מסת שריר? אז אימוני כוח פעמיים או שלושה אימונים בשבוע. מבחינת תזונה צריך לצרוך חלבונים לאורך היום. לא כל אחד צריך לצרוך חלבונים, אבל מי שרוצה להעלות מסת שריר ולחטב כן צריכים לצרוך יותר מאדם רגיל. לאנשים כאלו מומלץ לצרוך בין 1.2 או 1.5 כפול המשקל של האדם".
נגעת בסיבים תזונתיים, מה זה בכלל?
"יש לנו נטייה לשכוח אותם. מדובר בפחמימות, עוזר לתחושת שובע לאיזון סוכר. אפשר למצוא אותם בפירות וירקות, קטניות אגוזים זרעים. כל מה שהוא לא מאוד מעובד. בסוף השילוב של תזונה ותנועה היא השילוב לפיתוח מסת שריר".
"מה חשוב לידע כללי בהקשר של תזונה?
"לצרוך ירקות לאורך היום- כל ארוחה עיקרית. לשתות מספיק מים- זה חשוב מאוד. תנועה זה חלק מאורך חיים בריא, וזה לא חייב להיות באימון אפילו, אלא ל למשל להחנות רחוק את האוטו, לעלות במדרגות ולא במעלית וכדומה. צריכת חלבונים רזים: עוף וחזה עוף, הודו, דגים. לפחות שלוש ארוחות ביום. יש כאלו שעדיף שיוסיפו עוד שתי ארוחות ביניים כדי לאזן את הסוכר. הארוחה יכולה להיות פרי ואגוזים. רבים שואלים אותי למה בכלל משלבים פרי ואגוזים? אז אגוז הוא שומן. ברגע שמשלבים פרי שזה סוכר עם שומן זה מאזן את רמות הסוכר שמגיע מהפרי בלבד".
מה לגבי קלוריות: אלו שסופרים, אלו שמחשבים. זה נכון להתעסק בזה כל כך הרבה?
"מייחסים יותר מיד חשיבות לקלוריות היום לדעתי. רוב התזונאים שאני מכירה לא סופרים קלוריות ולא בונים תפריטים. זה לא אומר שאני לא מאמינה במאזן קלורי, אבל אי אפשר להתייחס רק לקלוריות".