"אם לא נחזור למנרה עד פתיחת שנת הלימודים תהיה סכנה קיומית לקהילה"

שנה וחצי אחרי ה-07.10 ורק 6 אחוזים חזרו להתגורר ביישוב מנרה שהיה מבין היישובים שספגו את הפגיעות הרבות ביותר מאז תחילת המלחמה.
יוחאי וולפין, מנהל קהילה במנרה: "יש הרבה מאוד דיבורים מאז הפסקת האש, הגיעו הרבה גורמי ממשל, ושרים עם המון אמפטיה והבטיחו להחריג אותנו ממתווה החזרה כי אחוזים גבוהים של בתים נפגע ופתאום בפברואר דרשו שנחזור. יש ביישוב בתים שייקח שנתיים להחזיר לשימוש ויש כרגע מעט מאוד בתים שאפשר לחזור להתגורר בהם ואנחנו נקרעים כקהילה. שמנו לעצמו יעד לפתוח את מערכות החינוך בתחילת שנת הלימודים הקרובה במנרה ואנחנו עושים הכל כדי שזה יקרה כי אם משפחה תישאר מחוץ למנרה מעבר לשנה היא אולי לא תחזור".
"עד היום חזרו 25 אנשים למנרה כולל ילדים, הם חזרו למרות שאין מערכת קהילתית שיכולה לתמוך בהם, אין מרפאה, אין מוסדות חינוך, אין כלום. רק כשנכנסה הפסקת האש לתוקף הפסקנו להית שטח צבאי סגור והתחילו להגיע שמאים אז הכל מתעכב. עשרות בתים נפגעו מנ"ט היום ל-60 אחוז למשפחות אין איפה לגור".
יש לתושבים תחושת ביטחון לחזור?
"כשעשינו שאלון לבדוק מתי כל אחד רוצה לחזור אחד משאלות הייתה מה הדבר שאתה צריך כדי לחזור וכולם רצו ביטחון. החרדה לביטחון היא אמיתית ואני בטוח שחלק מהתושבים לא ירצו לחזור לבתים שנמצאים בקו ישיר ללבנון. צריך לזכור שבמנרה אין ממ"דים, יש רק מקלטים, אנחנו ערוכים למלחמה הקודמת.
"אנחנו נערכים לתרחישים כאלה ואחרים ועובדים כדי לספק את הביטחונות בתוך היישוב, אנחנו פועלים בנושא הזה והמדינה צריכה לעשות מה שהיא צריכה לעשות. כמובן שכל זה דורש תקציבים ואת זה אין לנו. יש לנו שפע של אתגרים אבל חשוב לומר שקהילת מנרה היא קהילה חזקה ובסוף נמצא את הפיתרונות. בעוד 3-5 שנים אני אופטימי והקהילה תחזור ונבנה את מה שצריך. אם לא נחזור עד פתיחת שנת הלימודים זה יהיה סכנה קיומית לקהילת מנרה".

במקביל, יו"ר הוועדה לחיזוק הנגב והגליל ח"כ עודד פורר קרא היום לשרים סמוטריץ' ואלקין למצוא פתרון להחרגת מטולה ומנרה מתוכנית החזרה לצפון; "ישובים שספגו פגיעות דרמטיות". 91% מהתושבים חזרו לשלומי; 44% לקריית שמונה; למנרה 16%; ולמטולה 15%
בדיון שהתקיים בוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל בראשות ח"כ עודד פורר, בנושא חזרת תושבי הצפון לביתם לאחר המלחמה עלה ש- 91% מהתושבים חזרו לשלומי; 44% לקריית שמונה; למנרה 16%; ולמטולה 15%.
פרויקטורית הצפון עינב פרץ, הציגה תמונת מצב בנוגע לחזרת התושבים: מתוך 68,500 תושבי הצפון שפונו, כ- 60% חזרו לבתיהם. במלונות נותרו 4,400 תושבים, שהם 5% והשאר (35%) באיכלוס עצמאי. 91% מתושבי שלומי שבו לביתם, קריית שמונה 44%; זרעית 57%; אביבים 50%; מנרה 16%; מטולה 15%. חלק מרכזי בדיון נסוב סביב אחוזי השיבה הנמוכים במטולה. נציגת אגף תקציבים שירה גרשון: "בדצמ' הרשויות המקומיות קיבלו כסף לשיקום מוסדות ציבור וחינוך ובמטולה, לפי מידע שקיבלנו, הם בכוונה לא מתקדמים בשיפוץ". פרץ ויו"ר הוועדה ח"כ פורר: "זה לא נכון."
פרוייקטורית הצפון התייחסה למצב של מטולה: "אנחנו בשיח שוטף למצוא שם חלופות ופתרונות. צריך לזכור שלא היתה החרגה ביטחונית על מנרה ועל מטולה. כרגע אי אפשר להחריג אותם. מאד מעריכים את מה שראש מועצת מטולה דוד אזולאי עשה במלחמה. בכל מקרה, כעת אנחנו ממתינים להחלטת בג"צ." היו"ר ח"כ פורר: "למה צריך לחכות להחלטת בג"צ? קצת מביש שראש רשות כזה צריך לפנות לביהמ"ש כדי לקבל סעד מהמדינה. היינו שם וראינו במו עינינו שמה שיש במטולה אין במקום אחר. למה לא לייצר להם החרגה? תסתובבו שם ותראו תשתיות הרוסות. הפגיעה היא דרמטית. אני קורא לשרים סמוטריץ' ואלקין – סעו למטולה ושבו עם ראש המועצה. תמצאו פתרון איך להחריג את מטולה ומנרה." ניקול סמוליאקוב ממשרד הנגב והגליל: "במטולה בחרו במסלול עצמאי ואנחנו יודעים שהם בתהליכים של שיפוץ מבני חינוך וציבור".

מנתונים נוספים שהוצגו בוועדה עולה כי 67% מהתלמידים שבו למערכת החינוך. 86% מהמורים שבו לביתם. נפתחו 111 מוסדות לימוד הכוללים 36 מעונות יום, 53 גני ילדים, 22 בתי ספר יסודיים ועשרה בתי ספר על יסודי.
16,081 תביעות הוגשו למס רכוש. 604 מבני ציבור נפגעו 125 דירות נפגעו בנזק כבד – כבד מאד. רוב הפגיעות במבנה. אחכ ברכב, תכולה וכו. רוב התביעות בקריית שומה, נהריה. תלוי בגודל הישוב – גם במטולה יש די הרבה. זה ישוב קטן ורואים את זה אחרת.
פרויקטורית הצפון עינב פרץ הציגה את מתווה המענקים האחרון: "במסגרת מענקי השיבה, העביר השבוע הביטוח הלאומי מענק חד פעמי למפונים שהגישו בקשה, בהיקף של 560 מלש"ח. לפני שבוע נפתחה האופציה להגשת בקשה לקבלת מענק עזובה בנוסף." פרץ עדכנה כי בחודש יוני הקרוב תובא לממשלה החלטה על תכנית אסטרטגית לצמיחת הצפון בהיקף של 15 מיליארד שקלים