ביקורת אישית: רוה"מ ומנכ"ל משרדו לשעבר לא ביצעו משימות מרכזיות במתווה הסיוע המיידי ליישובי קו העימות ושיקום הצפון

קול רגע
חדר חדשות | 10.06.25

בחודשים מאי עד נובמבר 2024 ביצע משרד מבקר המדינה ביקורת בנושא טיפול הממשלה ביישובי הצפון במהלך מלחמת חרבות ברזל – המישור האזרחי-כלכלי. נבדקו המצב החברתי-כלכלי החמור של יישובי קו העימות בצפון והצורך במענה ממשלתי-אזרחי כולל, וכן העיכוב במענה הממשלתי הכולל ליישובי הצפון. הביקורת בוצעה בעיקרה במשרד ראש הממשלה ובמשרד האוצר. בדיקות השלמה בוצעו במשרד הפנים, במועצה האזורית מטה אשר ובמועצה האזורית הגליל העליון.

מהדו"ח עולה כי יותר מ-60 אלף תושבי הצפון זכאים לפינוי על פי החלטות הממשלה. עשרות אלפי תושבים נוספים החליטו להתפנות באופן עצמאי; 1682 דיווחים למינהלת "אופק צפוני" של משרד הביטחון על נזקים ביישובי קו העימות בצפון (נתוני ביניים שרוכזו עד לאוקטובר 2024), רובם – למבני מגורים. בסך הכול התקבלו עד ינואר 2025 3,549 דיווחים על נזק; 54 אחוז שיעור תושבי הצפון המפונים שדיווחו על סיכוי גבוה שלא יחזרו ליישוב שבו התגוררו לפני המלחמה. זאת, יחסית ל-13% ממפוני היישובים בדרום. 36% מבין כלל המפונים (מהצפון ומהדרום) שהם בעלי השכלה אקדמית ו-27% מכלל המפונים שהם בעלי השכלה "עד תיכונית" דיווחו על סיכוי גבוה לעזיבה אחוז נוסף של תושבים תלמידי חטיבות הביניים באזור הגליל המזרחי שנגרמה להם פגיעה משמעותית במצב הרגשי. שיעור גבוה נמצא גם בקרב תלמידי התיכון (48%), תלמידי בתי הספר היסודיים (49%) וילדי הגן (45%) באזור זה.

עוד עולה מהדו"ח כי במהלך כ-15 חודשים מפרוץ המלחמה ועד תחילת ינואר 2025, לא גיבשה הממשלה תוכנית רב-שנתית לשיקום ולפיתוח הצפון. 940 מילון שקלים התקציב שאושר בהחלטת הממשלה ממאי 2024 למתן מענה ליישובי הצפון בטווח המיידי. רק כ-65% מסכום זה (608 מיליון ש"ח) הוקצו בפועל עד יולי 2024. רק מחצית הסכום שאושר (467 מיליון ש"ח) נוספה לתקציבים שתוכננו עוד לפני המלחמה. באוגוסט 2024 החליטה הממשלה להפחית 136 מיליון ש"ח מהתקציב המאושר (ל-804 מיליון ש"ח, הפחתה של 14%).

המבקר מצא כי האחריות לגיבוש מדיניות ממשלתית לטיפול הממשלתי הרוחבי בתושבים של יישובי קו העימות בצפון עברה למעשה מיד ליד: משרד הפנים פעל לגיבוש הצעת החלטה כוללת לממשלה, ובתחילת פברואר 2024 העבירה למשרד האוצר, אך משרד האוצר החליט שיש לגבש הצעת החלטה אחרת; משרד רה"ם הוא שעסק בגיבוש הצעה אחרת, ובסוף מאי 2024, כשבעה חודשים וחצי אחרי פרוץ המלחמה, קיבלה הממשלה החלטה ראשונה כוללת בנושא.

החלטת הממשלה הראשונה ממאי 2024 כללה משימות ראשוניות לביצוע בתוך חודש עד שלושה חודשים. ואולם, כעבור ארבעה חודשים נוספים, בסוף ספטמבר 2024, עדיין לא הושלם ביצוע משימות ראשוניות אלה: לא הופעלו מנגנוני היישום והבקרה שגובשו במסגרת התוכנית, לרבות כינוס ועדת השרים לעניין שיקום ופיתוח הצפון בראשות ראש הממשלה, כינוס צוות מנכ"לים ייעודי בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה והשלמת איוש מטה יישום ההחלטה; משרד ראש הממשלה לא ביצע סקר ליישובים המפונים לזיהוי צרכים; מערך הדיגיטל הלאומי לא השלים הכנת מענה ראשוני בתחום ניתוח הנתונים; משרד ראש הממשלה לא הציג מתווה רב-שנתי לשיקום ולפיתוח של הצפון שהיה עליו להציג בתוך 45 יום; ושר האוצר לא הביא לאישור הממשלה הצעת החלטה בדבר הקצאת סך של 3 מיליארד ש"ח למימון המתווה האמור, אף שבהחלטת הממשלה נקבע כי עליו לעשות כן בתוך 90 יום (כלומר עד סוף אוגוסט 2024).

בסוף אוקטובר 2024 קיבלה הממשלה החלטה שנייה העוסקת בקידום תוכנית רב-שנתית לשיקום ולפיתוח של יישובי הצפון. החלטה זו דוחה למעשה את מועד סיום גיבושה של תוכנית רב-שנתית מפורטת בכחמישה חודשים וחצי ודוחה את מועד הצגת מקורות תקציביים לביצוע התוכנית בכארבעה חודשים. יצוין כי התקציב לנושא שוריין במסגרת תקציב 2025 ובנומרטור לשנים הבאות. עם זאת, גם במועד סיום הביקורת, בחלוף המועד שנקבע בהחלטת הממשלה – לא הציג מטה היישום במשרד ראש הממשלה תוכנית רב-שנתית ותקציב לביצוע מרכיביה, כנדרש. עולה אפוא כי גם החלטת הממשלה השנייה, מאוקטובר 2024, לא בוצעה, למעט מרכיבים מסוימים.

העיכוב המתמשך בגיבוש מדיניות ממשלתית לטיפול כולל ביישובי קו העימות ובתושביהם במשך חודשים שבהם התנהלה מלחמה בצפון, הוא ליקוי יסודי בטיפול הממשלה בתושבים, אשר רבים מהם חוו סבל ניכר בשעה שהיו מנועים מלשהות בבתיהם או שהיו נתונים תחת אש, ובהבטחת המענה הנדרש לקראת חזרת תושבים ליישוביהם.

ליקוי זה מונח לפתחו של משרד ראש הממשלה והעומד בראשו, ראש הממשלה ח"כ בנימין נתניהו, ומנכ"ל המשרד לשעבר יוסי שלי, אשר לא ביצעו את המשימות המרכזיות שהוטלו על המשרד בשתי החלטות הממשלה – ביצוע מלא של מתווה הסיוע המיידי ליישובי קו העימות בצפון, וגיבוש מתווה ארוך טווח לשיקום יישובים בצפון, לרבות היערכות לקראת חזרת התושבים המפונים לבתיהם. ראש מטה היישום אליעזר (צ'ייני) מרום, אשר כיהן בתפקיד זה במשך חמישה חודשים, לא הצליח להשלים משימות אלה.

כמו כן, משרד מבקר המדינה מעיר למשרד האוצר על שלא גיבש הצעת החלטה בדבר הקצאת תקציב למימון מתווה ארוך טווח לשיקום הצפון בתוך 90 יום, כנדרש על פי החלטת הממשלה ממאי 2024, וכן על שלא פעל בשיתוף מטה היישום להשלים גיבוש תוכנית רב-שנתית לשיקום ולפיתוח הצפון אשר תכלול שימושים, יעדים ומדדים ולוחות זמנים לביצוע בתוך 60 יום, בהתאם להחלטת הממשלה מאוקטובר 2024 – לשם הצגתה בממשלה. זאת ועוד, גם במועד סיום הביקורת התוכנית בכללותה לא גובשה ולא הוגשה לאישור, הגם שהתקציב לנושא שוריין במסגרת תקציב 2025 ובנומרטור לשנים הבאות. היה מצופה כי משרד האוצר יעדכן את הממשלה בדחיפות המתבקשת, מיד לאחר שהתברר לאגף התקציבים כי חל עיכוב בביצוע הפעולות הנדרשות לצורך השלמת תוכנית רב-שנתית.

על השר במשרד האוצר, ח"כ זאב אלקין, המופקד בין השאר על שיקום יישובי הצפון במאמץ משולב עם כלל משרדי הממשלה, לפעול בנחישות כדי להבטיח ביצוע מהיר ואפקטיבי של החלקים שנותרו לביצוע בהחלטת הממשלה ממאי 2024 והשלמת מתווה רב-שנתי מפורט לשיקום ולפיתוח של הצפון על פי החלטת הממשלה מאוקטובר 2024. זאת, תוך פירוט התקציב לביצוע התוכנית ומקורותיו, ובהתחשב במרחק היישובים מהגבול ובצורכיהם הייחודיים של יישובי קו העימות. כמו כן, מומלץ כי השר יפעל לקיים מנגנון למעקב אחר יישום החלטות הממשלה האמורות וידווח על היישום לממשלה או לוועדת שרים.

על ראש הממשלה ח"כ בנימין נתניהו להבטיח פעולה רצופה וסדירה של ועדת השרים שבראשותו לעניין שיקום ופיתוח הצפון, לצורך קידום מדיניות כלל-ממשלתית ומערכתית בנושא פיתוח הצפון וכן לצורך הסרת חסמים ויישוב מחלוקות בין-משרדיות במסגרת ביצוע החלטת הממשלה

לקריאת הדו"ח המלא

ראש המועצה התייחס לדו"ח הקשה של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בעניין טיפול הממשלה ביישובי הצפון: "צה"ל עושה לילות כימים למען בטחון תושבי הצפון, ממשלת ישראל ויתרה על הגליל העליון ללא קרב. הכשלון של הממשלה בשיקום הצפון ניכר לעין – הממשלה הבטיחה תוכניות גדולות, וגם את אלה שינתה והחליפה ללא הרף, אבל בסופו של דבר כמעט דבר לא מומש. לא כך מתנהלת מדינה שבאמת רוצה לשקם את הצפון ומבקשת להחזיר תושבים הביתה".

"הממשלה הבטיחה תוכניות גדולות, וגם את אלה שינתה והחליפה ללא הרף, אבל בסופו של דבר כמעט דבר לא מומש. לא כך נראית ממשלה שבאמת רוצה לשקם את הצפון ומבקשת להחזיר את התושבים הביתה.
נפגשתי השבוע עם מפקד פיקוד הצפון, שפרס בפני הנהלת המועצה האזורית הגליל העליון את הפעולות שצה"ל מבצע. הצבא עושה לילות כימים למען בטחון תושבי הצפון, אבל ברור שממשלת ישראל ויתרה על הגליל העליון ללא קרב".

ראש המועצה האזורית הגליל העליון הדגיש: " אם רוצים להבטיח הצלחת תוכניות חייבים להיות מחוברים לשטח, ככל שהדברים ימשיכו להיות מוחלטים בירושלים – הרחק מהמציאות שלנו בגליל העליון, לא יתרחש שינוי אמיתי. הממשלה חייבת לתת את הסמכות האחריות ובעיקר את התקציבים לרשויות המקומיות עכשיו כדי שנוכל לפעול. אנחנו כאן בשטח יודעים בדיוק מה ואיך נכון לעשות. לצערי נכון לכרגע, הכל בנוי על כך שאנחנו מקוששים פילנתרופיה מהציבור בארץ ובחו"ל".

"המציאות מדברת בעד עצמה – גם היום יותר מחצי שנה אחרי הפסקת האש, 65% מהתושבים שפונו חזרו, רבים מהתעשייה והעסקים לא פתחו. בעיניים של כל אחד ואחד אנחנו יכולים לראות את הכשלים החמורים שעליהם מצביע מבקר המדינה, אבל אנחנו יודעים שאם הממשלה תרצה זה אפשרי, אני קורא לה לבוא ולהתגייס כבר מחר ולהפריח את הגליל העליון".