"תושבי טורעאן זועקים שנצילם מידם הכבדה של אלו שהפכו את החיים ביישוב למקום שהשלווה אינה שוכנת בה"

ירין דורון | מדברים ברדיו | 23.02.25


בית המשפט העליון החמיר את עונשם של שני תושבי טורעאן חמז מוחמד דאחלה ונאף דאחלה שהורשעו במספר עבירות אלימות ובהם סחיטה באיומים. בגזר הדין ביקרו שופטי העליון את המחוזי וטענו כי בגזר הדין "לא ניתן ביטוי הולם וראוי לעונש" לאחר שזה גזר על הנאשמים מאסר של שלוש שנים ושנתיים.

על פי כתב האישום נגד השניים הוגשו שישה אירועים שונים שבהם השניים יחד עם 7 נוספים איימו על המתלוננים, סחטו אותם והטילו עליהם אימה במסגרת גביית "דמי חסות".

גזר הדין מפרט את האירועים שבהם היו מעורבים הנאשמים בין השאר כשאיימו על בעל שטח שבו התבצעו עבודות תשתית, בעל חנות ירקות, בעל רפת, אטליז , קרקעות ועוד. במהלך העבירות הצליחו השניים לגבות מאות אלפי שקלים מהקורבנות.

בגזר הדין כתבו שלושת שופטי העליון יוסף אלרון, אלכס שטיין וחאלד כבוב: "כי בית המשפט המחוזי בגזר דינו אמנם עמד על חומרת העבירות שבהן הורשעו המשיבים, ואולם לא נתן לכך ביטוי עונש הולם וראוי. בתוך כך, הודגשה מגמת ההחמרה בעבירות של סחיטה באיומים, בייחוד במקרים של גביית "דמי חסות", וזאת בשל הצורך לשמור על "שלמות" החברה ובטחונה…מגמת ההחמרה בענישה המתגבשת בפסקי דינו של בית משפט זה, ועמדתו הערכית של המחוקק אשר באה לידי ביטוי כאמור בתיקון מס' 146, מחייבות אפוא כי רף הענישה בעבירות כגון סחיטה באיומים ואיומים המתבצעות במסגרת גביית "דמי חסות" – יוחמר באופן משמעותי". תושבי היישוב טורעאן מביטים אלינו, זועקים את זעקתם ומבקשים מאיתנו כי נצילם מידם הכבדה של אלו אשר הפכו את החיים ביישובם השלו, למקום שהשלווה והרוגע אינם שוכנים בו יותר. המענה שלנו, כבתי המשפט, הוא לגזור על עבריינים אלו ודומיהם, עונש אשר ירחיקם מהחברה לתקופה לא מבוטלת, בתקווה שבכך נסייע להשיב את הביטחון והשלווה לבני היישוב".

עוד התייחסו השופטים לעניין הסולחה בחברה הערבית וביקרו את השיטה: "הסכם "הסולחה" שנכרת בין המשיב 1 לבין אחד מבין נפגעי העבירה, אף בו אין כדי להצדיק את העונש המקל שנגזר על משיב זה. שכן, אין בעצם ישוב הסכסוך בין הצדדים כדי למצות את האינטרס הציבורי שבהרתעת הרבים מפני ביצוע מעשים דומים והוא אף אינו מאיין את הצורך כי מבצעי עבירה ייתנו את הדין על מעשיהם. כמו כן, מתן גושפנקה ל"סולחות" כמרכיב משלים לדרכי הענישה הקבועים בדין, יש בו כדי להוות מעין "הפרטה" פסולה של ההליך הפלילי, וגם בשל כך משקלו של הסכם מעין זה, לגישתי, מועט עד מאוד"

בתוכנית "מדברים ברדיו" התייחס נציג הפרקליטות עו"ד יאיר חמודות לפרשה ואמר לירין דורון: "בפסיקה כאן יש אמירה ברורה וחדה שבית המשפט אומר על עבירות כל כך חמורות שפגועות בחיי התושבים וקשה לחקור אותם והענישה גבוהה יותר. עכשיו העבריינים צריכים לשמוע שאם העונשים היו קלים בעבר עכשיו העונשים הולכים להעלות, ואם אנשים נפגעים שיש סיבה להתלונן כי העונש הוא גבוהה והם הורשעו להרבה זמן ויורחקו מהם".