"כל שבוע שהמסעדה סגורה, אנחנו חוזרים שנה אחורה": האם מתווה הפיצויים באמת עוזר לעסקים?

פלג צ'ובינסקי | חדר החדשות | 24.06.2025

עשרות אלפי בעלי עסקים ועצמאים ברחבי הארץ ספגו מכה קשה בעקבות פתיחת המלחמה באיראן. לפתע בבוקר יום שישי ה 13 ליוני, המדינה הודיעה כי עוברים למצב חירום ושעסקים שאינם חיוניים חדלים מלעבוד. אתמול אחרי כמעט שבועיים של חוסר ודאות, שר האוצר בליווי רשות המיסים וההסתדרות הציגו מתווה פיצוי לבעלי עסקים, ולעובדים. אך מסתמן כי מתווה מתעלם מהאוכלוסיות שבאמת צריכות אותו כאשר בעלי עסקים רבים שעובדים על בסיס אשראי לא יודעים אם זכאים, ועצמאים? הם בכלל לא זכו להתיחסות.

ד"ר אורי קוסקס, מומחה לניהול פיננסי: "המתווה הזה נורא נוח לשכירים, אבל לעצמאים הוא לא אומר שום דבר. משרד האוצר הגדיר המון דברים שהם מאוד מוטלים בספק. למשל הם הגדירו במתווה שמי שמקבל פיצויים בקרב העסקים יהיו אלו שאיבדו 25% מהמחזור. אבל רוב העסקים לא רואים את ההשלכות אפילו באותו שבוע. המדינה שלנו בנויה על אשראי ועל תשלומים. יכול להיות שאת הפגיעות שעסק חווה בשבועיים השלושה האחרונים נראה רק בעוד תקופה. קשה מאוד לחשב את זה, וביטוח לאומי, משרד האוצר ורשות המיסים, הם פקידים. יש פה מסה עצומה על המערכת. העצמאים שנשארו מאחור, אם הם יקבלו פיצוי, הם לא יראו את זה מיידי, ובספק אם בכלל בתקופה הקרובה".

|
קוסקס: "יש לי המון לקוחות שכבר לא מגישים את הבקשה לפיצויים, פשוט מוותרים על הכסף מראש."

איך אתה רואה שהפגיעה מתבטאת?

"יש עסקים שקיבלו סטירה מאוד רצינית, למשל מסעדנות. מסעדות בישראל עומדים על ממוצע של 7% רווחיות, מספיק שהוא ירד ב 10% או 20% הוא לא יקבל פיצוי. החישוב נעשה בצורה שרירותית, התזמון הוא שרירותי. בדיוק כמו הפיצוי למי שביתם נפגע- נתנו לעיריות לחלק את הכסף. יש לי המון לקוחות שכבר לא מגישים את הבקשה לפיצויים, פשוט לא בונים על הכסף ומוותרים עליו מראש".

"חייבים לאשר הלוואות ללא ריבית. אחר כך צריך לפתור את הדברים, אבל קודם שאנשים יקבלו כסף. המתווה שסוכם אתמול עוד צריך לעבור חקיקה, וזה יקח זמן. יש פה יישום מאוד איטי של כל האירוע. כל זה והם לא דיברו אפילו על מפוני הדירות, על החקלאים ועל כלך הרבה אוכלוסיות שנפגעו כתוצאה מעצירת המשק".

נאצ'ו רומרו, מנהל את מסעדת "מושבוצ" במושב רמות, סיפר על המתווה שהוצג אתמול ולמעשה את הסיפור ענף המסעדנות בצפון: "ב5 שנים האחרונות  עברנו סגירת מסעדה פעמיים בקורונה, הייתה את תקופת העכברת, לאחר מכן היה מבצע בצפון, לאחר מכן ה- 7 באוקטובר שאנחנו חיים מאז במציאות זו, ועכשיו מול איראן. כמה שלא נהיה ערוכים זה אף פעם לא מספיק. אנחנו סוגרים ופותחים את העסק לסירוגין, ואנחנו רק מתפללים לחצי שנה לפעול ברצף. זה לא קרה משנה 2020".

בנוגע למתווה הפיצויים:

 "הגשנו בקשות, הוצאנו באותו יום את כל העובדים לחל"ת. רק אתמול התחלנו לקבל את התמונה. צריך להזכר באיזו תקופה אנחנו חיים. אנחנו לא נפתח את המסעדה אם נופלים טילים". עוד הוסיף: "המצב הזה פוגע ביכולת להעסיק עובדים. כשאנחנו חוזרים לפעילות אנחנו לא מוצאים עובדים, והם אפילו לא אשמים".

איך המלחמה עם איראן תפסה אתכם?

"לפני יום חמישי של ה 13.6 ישבנו עם הבעלים, ואמרנו שעושה רושם שנוכל להחליף את הגריל, היום הגריל הזה יושב ומחכה כבר מעל לשבועיים. כל שבוע שאתה סגור זה שנה שאתה חוזר אחורה. למסעדה לא מתקרבים אורחים, המדינה אומרת לך לא להתקרב בעצמך למסעדה, ואפילו עד רמת עציצים- כולם כבר מתים. בחמישי שהתחילה המלחמה כבר האוכל לשישי היה מוכן. חלק הצלחנו לחלק לעובדים וזה עשה טוב על הלב, אבל מה שלא, נזרק. אתה חוטף מכות קשות, אבל אנחנו ממשיכים בכל הכוח. כשאפשר עם ישראל בא ותומך ואנחנו מקבלים הרבה בקשות וטלפונים, אנחנו רוצים לעשות את מה שאנחנו אוהבים שזה לארח ולבשל. המצב קשה מאוד אבל אנחנו לא מתלוננים ופנינו קדימה".